Kapsalon Dick Heuckeroth + Knipp&Ko

Staphorst: (0522) 461470 - Hasselt: (038) 4772200 - Meppel: (0522) 254136 info@knippenko.nl

Menu

Boeren???

Door In Columns op 30 juni 2015


Het duurt niet zo lang meer en dan beginnen de vakantie’s weer, heerlijk naar de zon of lekker in eigen land en dan maar hopen dat de zon er is.

Iedereen kent dat wel, een eerste dag op je vakantiebestemming. Beetje verkennen, waar is het zwembad, restaurant, zee of de bar niet te vergeten. Zo was ik een keer met mijn vrouw en kinderen in Turkije. Iedereen kon zo zien dat het mijn eerste dag was… nog lang zo bruin niet als al die andere mensen.

Ga ik bij het zwembad naast een man zitten aan een poolbar en bestel een biertje en geef hem er ook 1. ‘Proost’, zeg ik. ‘Waar kom jij vandaan?’, vraagt hij. (Bedankt voor het biertje, dat is bij ons wel wat anders, daar krijg je niet zomaar wat…)

‘Ik kom uit Staphorst’

‘STAPHORST!!!!! daar wonen toch allemaal boeren en heeft iedereen klederdracht en klompen aan? Jij ziet er niet uit als een boer. Heb jij ook een paard en wagen?’ (Wat een mafkees, dacht ik).

Wat een vooroordelen weer. ‘Tuurlijk niet’, zeg ik, ‘Staphorst is een heel moderne gemeente met een grote industrie en ondernemers die heel vooruitstrevend zijn. Misschien zou een grote stad daar nog wel iets van kunnen leren en het is heerlijk rustig wonen. Volgens mij kom jij uit een grote plaats. Heel druk, zo aan je accent te horen…’

‘Ik kom uit Rotterdam’ zegt hij, ‘en ik heb eigenlijk een ander beeld van Staphorst. Bij ons is het vaak ieder voor zich en krijg je echt niet zomaar een biertje van een wildvreemde.’

‘In ons mooie dorp, zeg ik vervolgens, ‘begroeten wij elkaar ook vaak even, ‘hoi/moi’ of steken de hand op.’

‘Nou dat hoef je in de stad niet te proberen, kans dat je dan een klap voor de kop krijgt is groot…’

Daar schrok ik van. Ik ben trots dat ik een Staphorster ben. Die mensen zien ons als boeren!…  Maar als je elkaar niet eens gedag zegt of een hand de lucht in doet… wie zijn dan de boeren??

 

Dicky Heuckeroth verzorgt eens in de twee weken een column in de Staphorster